Veel mensen kennen het verhaal van de India Pale Ale (IPA), die zou zijn ontstaan in de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Het bier dat meegenomen werd op reis naar India (een voormalige kolonie van Engeland) werd iets verhoogd in alcohol en voorzien van extra hop. Hierdoor bleef het bier langer houdbaar. Echter gaven deze toevoegingen ook een andere smaak aan het bier.
Onlangs is het bovenstaande verhaal al meermaals ontkracht door aanwijzingen dat er nog legio andere biertypen waren die de reis konden overleven, zoals ook het Oud Bruin recept van Jakobus Buijs.
De meest populaire IPA variant is de American IPA. Een IPA gebrouwen met uitsluitend Amerikaanse hopsoorten die kenmerkende bittere en fruitige smaken opleveren. Ook de Jakobus Buijs IPA is enkel met Amerikaanse hoppen gebrouwen: Cascade, Citra en Simcoe.
Door op verschillende momenten tijdens het brouwproces hop toe te voegen kan gevarieerd worden tussen hopbitters (smaak) en hopfruitigheid (aroma). Zo heeft de Jakobus Buijs IPA een aangename bitterheid gekregen met een mooie ronde fruitigheid die vooral in de neus goed waar te nemen is.
Door de juiste balans tussen fruit en bitter is de Jakobus Buijs IPA een smaakvolle dorstlesser voor elk moment.