Bruinbier is er in vele soorten en smaken, maar ze hebben allemaal één karaktereigenschap gemeen: de kleur. Van een ‘Engelse Brown Ale’ tot een ‘Vlaamse Bruine’, ze vallen allemaal in dezelfde categorie.
Historisch gezien is dit misschien wel het meest '
Jakobus-Buijzigste' biertje van dit moment, want het was Jakobus Buijs uit Klundert die al in 1799 schreef over de productie van Oud Bruin Bier. Overigens is alleen de kleur te vergelijken met de huidig Jakobus Buijs Bruin.
Jakobus Buijs Bruin ligt qua mout samenstelling in lijn met een Belgische dubbel. Het bier bevat vier verschillende soorten gerstemout waaronder caramout en chocolademout. Deze dragen bij aan de zoete, gebrande smaken met tonen van karamel en chocola.
Als hopsoort is gekozen voor een hop uit de
Ingle familie, namelijk: Northern Brewer. Door het relatief lage aromagehalte en de hoge bitterheid van deze hop wordt de zoete body van het bier aangevuld met een scherpere bittere toets.
Het smaakpalet wordt gecompleteerd door het gebruik van: kaneelschors, jeneverbes en zoethout. Het resultaat? Een volmondig bruin bier die tijdens de koudere dagen van het jaar het best tot zijn recht komt.