Net als in de tijd van Jakobus Buijs is de wereld van speciaal bier voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe smaken worden geboren en binnen de bestaande biertypen worden grenzen verlegd.
Zo wijkt de smaak van Jakobus Buijs Blond af van het traditionele blonde bier. Tijdens het ontwikkelen van dit bier is geprobeerd de grenzen van het blond bier op te zoeken en daardoor een verrassend nieuw bier te brouwen.
Het eerste wat opvalt bij dit blonde bier, is het troebele uiterlijk. Door het gebruikte gisttype en de toegevoegde tarwemouten krijgt het ‘blondje van Jakobus’ een mooi troebel uiterlijk. Wanneer je afgaat op de geuren zou je sinaasappel, koriander en kruidnagel kunnen waarnemen. Hiermee is een link naar traditioneel witbier te leggen.
Als hopsoort is o.a. gekozen voor de populaire Amerikaanse citrahop. Hierdoor krijgt het bier een fruitig karakter en een prettige bitterheid mee. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat dit onderscheidende blondbier zich bijzonder goed leent als dorstlesser tijdens de warme zomerdagen.